2007-09-04

Vad är mineralsmink?"Så rent att du kan sova med det". Så lyder en populär mineralsminkslogan, men det är inte bara effektiv marknadsföring utan ligger en hel del sanning i det. Faktum är att mineralsmink är gjort av pulveriserade mineraler som finns i stenar och i naturen omkring oss och är fullständigt naturligt. Det innehåller inga kemiska tillsatser, konserveringmedel eller nåt som täpper igen porerna. Mineralen låter huden andas helt och hållet. För dig som har känslig hud, rosacea, psoriasis, acne, fet hy, torr hy, solskador eller helt "normal" hy så passar mineralsmink utmärkt. Den ultimata innehållsförteckningen för mineralsmink består av 4 ingredienser: mica, titandioxid, järnoxid och zinkoxid, men ibland förekommer det fler. Titandioxid är vanlig i solskyddskrämer eftersom det utgör ett fysiskt solfilter som reflekterar solens strålar. Man brukar räkna med att mineralsmink naturligt innehåller SPF15. Mineralsmink är även antibakteriellt och antiseptiskt eftersom inga bakterier kan leva i mineralerna och det är bra för personer med acne. Det betyder också att mineralsmink har en längre livslängd än vanlig makeup.Det finns en helt uppsjö av olika märken, färger, varianter och prisklasser på mineralsmink. Bland de mer kända finns Everyday Minerals, I.D makeup (även kallad Bare Escentuals i USA), Youngblood och LilyLolo. På senare tid har även de vanliga make-up märkena som L'Oreal och Isadora lanserat mineralsmink, men innehållet i dessa varierar och är fyllt av konsveringsmedel och bindämnen. Det överlägset bästa märket är Everyday Minerals tycker jag. Det kan jag konstatera efter att ha provat åtksilliga olika märken. Den har flest variationer, bäst formula, bäst pris och dessutom bara 4 ingredienser, dvs den är renast.

Till de dyrare märken hör I.D Makeup. Dessvärre innehåller det en ingrediens som många får besvär av i form av klåda och sveda. Ämnet heter bismuth (ibland vismuth) och är en tungmetall som används för att öka den metalliska lystern i mineralen. Vid närmare titt på L'oreals och Isadoras mineralsmink så ser man att även dom har inkluderat bismuth i sina mineraler, så känliga personer bör undvika dessa märken.


Mineralsmink används lite annorlunda än vanligt smink och redskapen har stor betydelse här eftersom allting ska borstas och "buffas" in i ansiktet. Även här finns det både jättedyra borstar och billigare varianter och jag kan med glädje säga att de billiga är lika bra som de dyrare i många fall. Mer om hur man använder mineralsmink i avsnittet "Hur använder man mineralsmink?".

Mineralsmink finns i alla former, både som foundation, blusher, ögonskugga, concealer, finishing puder, bronzer, läppfärg, eyeliner, ögonbrynsfärg, läppglans, ja allt du behöver.

Mineralsmink är i grunden väldigt billigt att tillverka och vissa personer har t.o.m egen tillverkning hemma där de köpt ett kit och själva blandar ihop färgerna. Men som vanligt är det varunamnet som styr priset och därför varierar priserna oerhört mellan de olika märkena. Precis som med makeup-redskapen så kan de billiga varianterna vara minst lika bra som de dyrare. Faktum är att de ofta är bättre!