2007-09-10

Mineraloljor

En majoritet av de krämer och det smink som finns ute på marknaden innehåller mineraloljor. Det är faktiskt svårt att hitta krämer som inte gör det. Bland de serier som har mineraloljor i sina produkter återfinns bl a Apoteket, Nivea, L'Oreal, Elisabeth Arden, Dior och Dove.

Mineraloljor ska inte förknippas med mineralsmink på något sätt eller nån hälsosam mineral i tablettform. Mineraloljor är oljor som utvinns ur berggrunden. Ja, det är faktiskt samma oljor som vi använder till bensin, diesel, PET-flaskor och symaskinsolja.

Mineraloljor heter saker som paraffin, petrolatum, petroleum och vaselin. Om du tar en vanlig vaselinburk och vänder på den så ser du att den innehåller 100% petroleum gelly. Även lukten avslöjar var oljan kommer ifrån; den luktar nämligen bensin. Inte särskilt trevligt att smörja in sin hy, sin läppar eller en känslig babyrumpa med.

Problemet med mineraloljor är att de lägger sig som en plasthandske utanpå huden utan att göra nån nytta. Detta täpper till huden och kan ge upphov till finnar, pormaskar, irritationer, "vuxenacne" och gör att en torr hy fortfarande är torr utan att ha återfuktats alls. Visserligen kan det kännas skönt till en början men det gör inget gott för huden alls i långa loppet. Jag personligen har sedan rätt många år lagt av med alla krämer som innehåller mineralolja och när jag nån gång råkar använda en kräm som trots det innehåller tex paraffin känner jag av det direkt. Huden svettas liksom på ett instängt sätt, som om den är inslagen i plastfolie. Inte så skönt.


Varför använder företagen då mineraloljor i sin kosmetika? Ja, av samma anledning som det finns en massa skräp i den mat vi äter...för att det är billigare än naturliga ingredienser. Om du vill undvika mineraloljor så kan du titta efter andra sorters mjukgörare på innehållsförteckningen som sheasmör, olivolja, kokosfett etc.